marți, 12 iulie 2011

Timiditatea

         Teama de necunoscut, de situatii si oameni noi ne incearca pe toti, fie ca vrem sau nu sa recunoastem, pentru ca ne este teama de penibil. Persoanele timide traiesc mult mai intens astfel de momente, si nu in sensul fericit al cuvantului.


  Timizilor le este frica sa fie in centrul atentiei, ca nu cumva sa fie implicati in situatii stanjenitoare sau sa para ridicoli.


        Caracteristici: inhibitia, gandurile negative, stima de sine scazuta


          Timiditatea este resimtita  la nivel comportamental prin evitarea anumitor situatii ce presupun interactiunea cu ceilalti, prin inhibitie si pasivitate in relatiile cu acestia, expresivitate scazuta si , uneori, tulburari de vorbire. La nivel fiziologic, timidul se confrunta cu uscaciunea gurii, transpiratie, ameteala, teama de a nu pierde controlul, batai accelerate ale inimii. In tot acest timp, la nivel cognitiv (referitor la cunoastere), timidul este asaltat de ganduri si credinte negative, iar la nivel afectiv  se lupta cu tristetea, jena, teama de evaluare negativa si o stima de sine scazuta.


        Timizii racesc frecvent si sunt expusi infectiilor virale


    Oamenii timizi sunt mai greu de abordat, fiind mai prudenti si mai neincrezatori. Sunt sovaitori, rezervati, precauti in afirmatii, extrem de rusinosi si  sfiosi in exprimare.
       Timizii  cred  despre ei ca nu  sunt atragatori si demni de a fi iubiti. Le este aproape  imposibil sa preia initiativa si se simt frustrati, nefericiti si nelinistiti. Mai mult, timiditatea produce afectiuni si in plan fizic. Cercetatorii de la Universitatea  din California au descoperit ca exista o stransa legatura intre timiditate si diverse afectiuni. Asa se face ca persoanele timide racesc mai des si sunt expuse infectiilor virale pentru ca, se pare,  au mai putinu noduli limfatici, raspunzatori de apararea organismului impotriva infectiilor si virusurilor.


   Invatati sa va puneti in valoare calitatile!


   Este important sa intelegem cum se manifesta timiditatea in cazul fiecaruia dintre noi si care sunt factorii care  o declanseaza. Situatiile de care fugim pot fi rezolvate doar daca sunt infruntate si daca persoana respectiva se confrunta cu cat mai multe intamplari similare. Astefl , cu timpul, timizii pot face fata cu succes oricaror situatii. Fiecare dintre noi are puncte forte si puncte slabe. Este important sa va puneti in valoare punctele forte.


         
       Sfaturi pentru a depasi timiditatea si a spori increderea in sine


           Uite niste sfaturi pentru a trece mai usor peste momentele dificile care, de cele mai multe ori, cresc timiditatea si diminueaza increderea in propria persoana:



  • Ganditi pozitiv! Fie ca alegeti sa ganditi pozitiv sau negativ, consumati aceeasi energie, insa beneficiile in cazul gandirii pozitive sunt numeroase. Mai mult, respingerea celorlalti nu trebuie  privita ca pe o lovitura personala. Nu putem fi placuti si acceptati de toata lumea. Si noi la randul nostru respingem. Acceptati ca nu exista esecuri, ci doar feedback-uri  care atrag atentia ca ne aflam pe drumul gresit. Solutia este sa schimbam ruta si sa mergem mai departe.
  • Nu va etichetati ca fiind o persoana timida, deoarece va veti comporta ca atare. Concentrati-va pe cine sunteti!
  • Depasiti-va zona de confort! Doar inceracnd lucruri noi si cunoscand oameni noi va veti putea desensibiliza. In acest mod va creste si increderea in propria persoana.
  • Invatati sa va acceptati asa cum sunteti! Cu totii ne dorim perfectiunea, dar oamenii sunt frumosi si tocmai pentru ca sutn diferiti, unici si imperfecti.
  • Centrul de interes trebuie sa fie asupra oamenilor si actiunilor din jurul dumneavoastra! Nu va concentrati excesiv pe propria persoana, ci mutati centrul de interes asupra celorlati. Veti descoperi ca nimeni nu este perfect.
  • Incercati sa va vizualizati cat mai des in situatii in acre sunteti siguri pe sine, increzator, fericiti. Acest lucru ajuta la formarea unei perceptii mai bune despre propria persoana. Practicand exercitiul cateva minute in fiecare zi, veti incepe sa abordati cu mai putin trac interactiunile sociale, schimband in acelasi timp parerea despre sine.
  • Adptati un stil vestimentar care sa va placa si culori care sa va avantajeze! Este demonstrat faptul ca ne simtim mult mai bine daca imbracam ceva care ne place si ne pune in valoare atuurile fizice fie ca e vorba de culoarea ochilor, parului sau de silueta.

 Sursa: revista Farmacia Ta
           Loredana Ionascu,
           Psiholog clinician,
www.psiholog.wordpress.com


2 comentarii:

Maia spunea...

am stat lipita de calculator sa citesc asta, si s-a meritat.

Annitu spunea...

Haha.Am boala opusă timidităţii, atunci:))