marți, 23 august 2011

Semnificatia culorilor

Culorile afecteaza perceptia asupra spatiului (culorile deschise par sa extinda spatiul, in timp ce culorile inchise il restrang), asupra greutatii si marimii (culorile inchise par mai grele decat cele deschise, cu toate ca, in cazul modei, culorile inchise fac persoana sa para mai slaba, in timp ce culorile deschise o fac mai mare) si asupra temperaturii (culorile calde – rosu, portocaliu si galben – cresc temperatura unei persoane, iar cele reci o scad).


   Culoarea albastra are un efect direct asupra sistemului nervos autonom, inspirand calm, relaxare, control mental, claritate, creativitate, speranta, protectie, incredere. De asemenea, albastrul scade presiunea sangelui, iar o nuanta intensa de albastru ajuta la reglarea somnului. Daca este folosita in exces, culoarea albastra poate deveni depresiva.
     Culoarea albastra reduce pofta de mancare (de aceea nu vedeti multe restaurante decorate in albastru), in timp ce culorile rosu, portocaliu si galben cresc pofta de mancare.


   Culoarea maro, fiind o culoare intalnita des in natura, genereaza sentimente de confort, stabilitate si siguranta


    Culoarea galbena – cea mai calda si mai luminoasa culoare – stimuleaza creierul, facandu-i pe oameni ageri, cu mintea limpede si hotarati. Aceasta culoare ii ajuta pe oameni sa memoreze mai bine, sa asimileze noi idei, sa fie mai organizati si sa judece mai bine.


   Culoarea rosie – cea mai puternica culoare – stimuleaza inima si circulatia sangelui. Rosul este o culoare a vitalitatii; stimuleaza neuronii si glanda suprarenala. Fiind o culoare fortifianta, este bine sa priviti culoarea rosie in timp ce faceti exercitii sau indepliniti sarcini ce presupun efort fizic. Studiile au aratat ca lumina rosie ii determina pe oameni sa se aventureze la jocuri de noroc. De asemenea, culoarea rosie creste pofta de mancare mai mult decat orice alta culoare. Folosit in exces, rosul oboseste, iar in situatiile stresante genereaza sentimente de manie si agresivitate.


  Culoarea verde, care ne aminteste de natura, este o culoare relaxanta, care neajuta sa ne concentram. Verdele genereaza totodata sentimente de confort, relaxare, calm. De asemenea, aceasta culoare relaxeaza muschii si ne ajuta sa respiram mai profund si mai lent.


  
  Culoarea mov (violet) are un efect antiseptic si purificator. De asemenea,movul reduce pofta de mancare si echilibreaza metabolismul corpului. Printre efectele psihologice ale culorii violet se numara stimularea creativitatii, a spiritualitatii si a compasiunii. De asemenea, aceasta culoare aduce pacea si elimina socurile, obsesiile, temerile si alte tulburari emotionale.


  




Imi pare rau pentru fondul alb. Din greseala!

3 comentarii:

Gabriela Cătălina spunea...

Interesant oricum.. :D

Bianka Byby spunea...

Cool ....Movul e culoarea care ma reprezinta cel mai mult ,o iubesc :)

Pur si simplu eu spunea...

Si mie imi place movul! :X